Dia 8: Tour contrastes + Partit NBA

El dia ha començat molt d'hora, avui teníem contractada una activitat molt xula, el Tour de Contrastes. 

La ciutat de Nova York té 8,5 milions d'habitants i està formada per 5 boroughs: Manhatthan, Brooklyn, Bronxs, Queens i Staten Island, i la diferència entre i dins d'aquests districtes és abismal. Per fer-vos una idea, a NY es parlen 170 idiomes diferents el que suposa una multiculturalitat no vista en lloc més. Un dels errors que es sol cometre és centrar la visita a NY a Manhatthan i la realitat és que Nova York és molt més... El tour de contrastes consisteix en un recorregut per algunes zones de la Gran Poma, per poder apreciar aquestes diferències i com aquestes conviuen en harmonia.

La primera parada del tour ha estat al barri de Harlem, un distrecte on des de fa anys destaca la presència de la comunitat afroamericana. El guia ens ha explicat que a principi del segle passat era una zona amb un alt índex de criminalitat i de drogues, però la comunitat afroamericana va saber renéixer a través de l'art i la música. Per això, una parada important és el teatre Apolo, on mites com Michael Jackson van iniciar la seva carrera musical.



També hem visitat l'esglèsia bautista Riverside Church, que per dins és preciosa, i la Catedral de St John the Divine. També hem pogut observar desenes d'esglèsies bautistes on es celebren les tan emocionants misses Gòspel. 



Carrers amb molt d'encant de Harlem...



L'última parada del districte ha sigut la Universitat de Colúmbia, una de les més prestigioses del món i d'on han sortit desenes de Premis Nobel. Una matrícula anual oscil.la els 68000$ anuals. Molts joves es veuen obligats a esforçar-se molt per obtenir beces a través del esport perquè les seves famílies no poden fer front a una despesa econòmica de tal magnitut. Típica escena de peli/serie americana en que l'adolescent de turno està "obsesionat" en ser el millor esportista de la seva promoció. Doncs, un cop més, les pelis es basen en la realitat... 





Per cert, com a última curiositat sobre Harlem... Sabeu que és el barri on viu Luke Cage? Jo l'he estat buscant per tots costats i no l'he pogut trobar... A veure si vosaltres teniu més sort 😋

La següent parada ha estat el tan temut Bronx... La pregunta del milió: és tan perillós com sempre s'ha dit? La realitat és que estem parlant d'un districte amb una superfície i densitat  molt similar a la de Barcelona ciutat, doncs al Bronx hi viuen 1,5 milions de persones... Per tant, generalitzar i dir que tot el Bronx és perillós seria cometre un greu error... A més a més, molt lluny han quedat els casi 2 assassinats/dia que es diu que hi havia als anys 70-80, durant els darrers anys l'Ajuntament de Nova York ha impulsat moltes mesures tan socials, urbanístiques, econòmiques i educatives per reduïr els nivells de criminalitat... 



Ara sí que és cert que hi ha zones com la zona del Sud-Oest on les bandes, els "ajustes de cuentas", les morts per sobredòsi, les venjances, les sabates esportives penjades als cables d'electricitat, la pobresa, la no escolarització, les malàlties, la delinqüència i la violència continuen sent una realitat. Vam fer una volta amb la furgo amb tots els vidres tintats per la zona i vam poder veure certes escenes impactants. 

Els graffitis tenen un rol rellevant al Bronx i és que molts d'ells són en memòria de persones que han mort... El Victor ens va explicar la història d'alguns d'ells... Com la del petit Jonathan o com la d'Amadou que va morir per 41 trets en mans de la polícia. Bruce Springsteen també el va homenatjar amb la cançó 41 Shoots. Al graffiti es poden veure les seves últimes paraules "mare, me'n vaig a la universitat"...

 

També hem vist el famós graffiti en memòria a Big Pun, conegut com el Gran Castigador i considerat un dels més grans rapers de tots els temps... Va morir a causa d'un atac al cor deguda pel seu sobrepes. Al graffiti no es va voler mostrar la seva constitució física però si que es va fer un picadeta d'ull amb el jugador de bàsquet que hi ha just al seu darrera...



Al Bronx també es troba l'estadi de beisbol més car del món... El Yankee Stadium!!!





I tan sols creuar un pont, l'escenari canvia totalment... Ens endinssem al barri de Malva dins del districte de Queens. Els pisos de protecció oficial són substituïts per cases de 1, 2 i 3 milions de dólars. Una zona residencial on viuen els més rics de Nova York. 







Desprès de fer una volta per la zona residencial hem anat al parc Flushing Meadows on es troba el Unisphere, una estructura que pretèn simbolitzar la pau. El parc és molt bonic però plovia molt i no hem pogut gaudir-lo com es mereix.



I canviem de barri per endinsar-nos en el barri jueu de Williamsburg a Brooklyn. El que sents quan entres al barri jueu és similiar al que passa quan entres a Chinatown, acostumat a la multiculturalitat dels carrers de Nova York xoca de sobte trobar-te amb una única comunitat. A Estats Units hi ha 6 milions de jueus i no tots comparteixen una creença tan estricta com la del barri jueu de Brooklyn. El barri és únicament jueu, de fet no deixarien comprar una vivenda a ningú que no ho fós.

Els jueus s'aprecien ràpidament per la seva vestimenta, sempre vesteixen de color negre i tenen un codi de vestimenta pel que fa el barret, que la meva memòria de peix m'impossibilita recordar-ho 😞 



Una de les coses que més  m'ha sorprés és que ells entenen l'amor com quelcom inventat pel modernisme, fins al punt que només tenen relacions sexuals per procrear i sempre sense tenir contacte tàctic ni visual amb la parella, mantenint les relacions a través d'un forat en llençol. Quan les dones es casen, es rapen el cabell, les més adinerades porten peluca, i les que tenen menys recursos econòmics i no s'ho poden permetre porten mocador. 









* No tinc fotos de bona qualitat ni del barri jueu, ni de Harlem ni molt menys del Bronx doncs el Victor ens va advertir que els seus habitants es podrien molestar si es senten fotografiats per turistes.

El tour ha acabat al DUMBO i hem pogut apreciar una altra vegada el que són per mi les millors vistes de la ciutat...  




 
Ens hem retrobat amb la Merce i el Jason i hem anat a pendre alguna cosa. Per cert, ull al que et donen a USA quan demanes un cafè amb llet!!!



Per acabar de rematar el dia hem anat a a veure un partit de pre-season entre New York Knicks contra els Houston Rockets al mític Madison Square Garden!!! Jo no sóc una gran fanàtica del bàsquet però és impossible no ficar-se al partit! I només per l'espectacle que monten els americans val totalment la pena poder assistir en un esdeveniment esportiu! Per cert, el moment en que tothom s'aixeca per cantar l'himne és de pell de gallina!











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Londres. Dia 2: Notting Hill, Covent Garden i Highbury!

Organitzció i pressupost viatge a Nova York (octubre 2017)

Blog d'una somiatruites